Repairing your broken suitcase
Úvod

Bez ohledu na to, zda cestujete za obchodem, jedete na dovolenou nebo jen navštěvujete přátele a rodinu, obvykle se nemusíte starat o svůj kufr. Poškozený kufr však může zkazit celý váš výlet. Mnozí se ptají, zda lze jejich kufr opravit, kolik taková oprava může stát a zda se vůbec vyplatí poškození opravovat. V tomto článku se pokusíme odpovědět na následující otázky týkající se oprav zavazadel:

  • Které části kufru lze opravit?
  • Vyplatí se opravit kufr, nebo si raději koupit nový kufr?
  • Jaké opravy mohu provést sám a pro jaké opravy bych měl vyhledat odbornou pomoc?
  • Jaké nástroje a díly potřebuji k provedení opravy?
  • Jak dlouho trvá provedení opravy?
  • Co mohu dělat, pokud pro můj kufr již nejsou k dispozici náhradní díly?

Které části kufru lze opravit?

Většina kufrů prodávaných dnes je navržena tak, aby byla v případě poškození snadno opravitelné. Z tohoto důvodu jsou většina částí kufru připevněna k plášti pomocí šroubů, které lze odstranit pro provedení opravy. Pro přístup k těmto částem má většina kufrů údržbový zip uprostřed podšívky kufru, který umožňuje přístup ke komponentům.

Zda lze poškození opravit, vždy závisí na přesném typu poškození, ale následující by vám mělo poskytnout obecný přehled.

Poškození, která lze opravit:

  • Kolečka
  • Teleskopické rukojeti
  • Zámky
  • Táhla zipů (pokud jezdec zipu a řetěz zipu nejsou poškozené)
  • Další části, které jsou k dispozici k zakoupení jako samostatné náhradní díly
  • Jezdce zipů, které byly odděleny od řetězu zipu (který musí být stále neporušený)

 

Poškození, která nelze opravit:

  • Promáčkliny v plášti
  • Praskliny v plášti
  • Části komponentů např., lze vyměnit pouze celý Kolečka, nikoli části Kolečka
  • Poškození látky u měkkých kufrů
  • Odtržené rukojeti u měkkých kufrů
  • Poškození látky u měkkých kufrů
  • Poškození výztužných desek měkkých kufrů (např. na spodní straně)
  • Poškození vnitřní látky
  • Kufry s nýty, kde je poškozen materiál kolem nýtu (např. polykarbonát nebo hliník)

Toto je samozřejmě pouze krátký seznam příkladů, jaké poškození lze opravit. Pro podrobnější seznam dostupných oprav prosím zkontrolujte naše podrobné Průvodce týkající se jaké poškození lze opravit.

Vyplatí se opravit kufr, nebo si raději koupit nový kufr?

Rozhodnutí, zda se vyplatí pokusit se opravit váš poškozený kufr, závisí především na rozsahu poškození a dostupnosti náhradních dílů k provedení opravy. V případě, že je poškozena pouze jedna součást např., jeden Kolečka a pokud je náhradní díl k dispozici, obvykle má větší smysl opravit kufr ve srovnání s nákupem nového předmětu.

Další věc, kterou musíte zvážit, je frekvence poškození a stáří předmětu. Typicky, po časovém rámci nad 10 let nelze vyloučit, že některé plasty se stanou křehčími (v závislosti na podmínkách skladování), takže poškození je pravděpodobnější. Zároveň po tak dlouhém období může být k dispozici jen několik náhradních dílů. V takových případech může být vhodné zvážit včasnou výměnu kufru. To může nejen snížit poškození, ale také přidat více pohodlí k vašim cestám.

Musím platit za opravu svého kufru?

Při nákupu kufru mnoho značek nabízí záruku výrobce, která přesahuje jakákoli spotřebitelská práva, která můžete mít podle platného práva. Ve většině případů však takové záruky pokrývají pouze materiálové a výrobní vady, např. když je šev vadný nebo pokud je materiál rukojeti křehký po velmi krátké době. Poškození způsobená běžným používáním, opotřebením nebo cestováním vlakem, autobusem nebo letadlem obvykle nejsou kryta takovými zárukami, což znamená, že byste museli zaplatit za jakékoli náklady na opravu.

V případě, že vaše zavazadlo přepravuje třetí strana, jako je letecká společnost nebo společnost provozující výletní lodě, je přepravní společnost obvykle odpovědná za opravy, které se staly při manipulaci s vaším zavazadlem. Pro leteckou dopravu je taková kompenzace regulována Montrealskou dohodou. Upozorňujeme však, že letecké společnosti nebudou odpovědné za poškození způsobené specifickou povahou zavazadla nebo předchozím poškozením. V případě, že váš kufr byl poškozen leteckou společností nebo společností provozující výletní lodě, je prvním krokem vždy nahlásit poškození společnosti.

Nahlášení poškození letecké společnosti / společnosti provozující výletní lodě

Chcete-li požádat o kompenzaci od letecké společnosti nebo společnosti provozující výletní lodě poté, co byl váš kufr poškozen, je prvním a nejdůležitějším krokem nahlásit poškození letecké společnosti.

Doporučení: Při vyzvednutí zavazadla vždy okamžitě zkontrolujte, zda není poškozené.

Obecně byste se měli pokusit nahlásit jakékoli poškození, které jste na svém kufru zjistili, než opustíte terminálovou budovu. Na mnoha letištích je přepážka pro poškozená zavazadla umístěna spolu s přepážkou pro ztracená zavazadla. V závislosti na letecké společnosti, letišti a čase příjezdu nemusí být přepážka pro poškozená zavazadla obsluhována. V takových případech stále doporučujeme navštívit přepážku a zjistit, zda je uvedeno nějaké telefonní číslo, na které můžete zavolat, a zdokumentovat poškození fotografiemi. Poškození byste měli nahlásit e-mailem nebo telefonicky co nejdříve po příjezdu. Mnoho leteckých společností vyžaduje, aby bylo poškození nahlášeno do 7 kalendářních dnů, avšak každá letecká společnost nebo společnost provozující výletní lodě má své vlastní předpisy. Některé společnosti provozující výletní lodě dokonce vyžadují nahlášení poškození před opuštěním terminálové budovy, aby bylo možné získat kompenzaci.

Co se stane poté, co jsem nahlásil poškození svého kufru letecké společnosti nebo společnosti provozující výletní lodě

Po nahlášení poškození letecké společnosti obvykle obdržíte od letecké společnosti číslo případu, které předá váš případ specializovanému poskytovateli opravních služeb, který má smlouvu s leteckou společností. V dalším kroku vás poskytovatel opravních služeb od letecké společnosti kontaktuje, aby zorganizoval opravu nebo výměnu vašeho zavazadla. Některé letecké společnosti a společnosti provozující výletní lodě vám také umožňují vybrat si opravní společnost dle vlastního výběru a náklady na opravu vám proplatí. Zda je oprava možná (a finančně výhodná pro leteckou společnost) nebo zda je nutná výměna, závisí obvykle na dostupnosti náhradních dílů pro váš model kufru.

Co se stane, pokud letecká společnost nemůže opravit můj kufr?

V případech, kdy je poškození příliš významné nebo pokud oprava není možná, letecká společnost / poskytovatel opravních služeb letecké společnosti zorganizuje výměnu kufru. Hodnota náhradního předmětu bude záviset na původní kupní ceně kufru, stáří předmětu a letecké společnosti. Na tomto základě letecká společnost vypočítá časovou hodnotu kufrů. V závislosti na letecké společnosti může ztráta hodnoty za každý rok používání činit mezi 10 % a 20 % kupní ceny. Přesný výpočet časové hodnoty se liší mezi leteckými společnostmi a smlouvami, které mají s pojišťovnami.

Příklad: Pro 7 let starý kufr, za který jste v obchodě zaplatili 169 €, můžete být oprávněni k náhradnímu předmětu v hodnotě 50,70 €, pokud letecká společnost předpokládá ztrátu hodnoty 10 %. Přísnější letecké společnosti, které předpokládají ztrátu 20 % ročně, mohou předpokládat, že předmět nemá žádnou hodnotu, a mohou pouze jako projev zdvořilosti poskytnout malou náhradu.

Na základě časové hodnoty, kterou poskytovatel opravních služeb vypočítal pro váš předmět, vám může být nabídnut náhradní předmět odpovídající této ceně. Pro výměnu předmětu za nový předmět obdobné hodnoty vás poskytovatel opravních služeb může požádat o zaplacení rozdílu mezi částkou náhrady od letecké společnosti a maloobchodní cenou náhradního předmětu.

Důležité: V mnoha případech budete požádáni, abyste si vybrali náhradní předmět. Doporučujeme porovnat ceny náhradních předmětů s tržními cenami a v případě potřeby požádat o vyplacení náhrady v hotovosti.

Moje letecká společnost mě požádala o poskytnutí certifikátu o poškození od prodejce zavazadel nebo opravny zavazadel – kde mohu takový dokument získat?

Pokud jde o opravu nebo výměnu poškozených zavazadel, některé letecké společnosti a společnosti provozující výletní lodě požadují, aby zákazníci poskytli zprávu o poškození nebo certifikát o poškození od prodejce zavazadel nebo profesionální opravny zavazadel. To se často dělá, aby se zajistilo, že produkt již nelze opravit, a aby se získal odhad stáří a přibližné maloobchodní ceny pro výpočet hodnoty náhradního předmětu nebo vydání náhrady.

Takový dokument obvykle uvádí jméno a adresu prodejce zavazadel / opravny zavazadel, typ předloženého produktu, popis předmětu včetně výrobce, typu předmětu, velikosti / rozměrů a popis poškození. Nejdůležitější je, že takový certifikát poskytne závěr ohledně opravitelnosti, např. že náklady na opravu by přesáhly maloobchodní cenu produktu, že produkt již nelze opravit, protože nejsou dostupné náhradní díly, nebo že poškození není opravitelné s uvedením přibližného stáří produktu a prodejní ceny.

V případě, že letecká společnost přijme váš nárok na náhradu škody, náklady na zprávu o škodě (obvykle kolem 15 €) vám budou také vráceny leteckou společností.

Jak recyklovat kufr?

Mnozí se ptají, jak recyklovat kufr. Ať už je to proto, že je poškozený nad rámec opravy, nebo jednoduše proto, že jste se rozhodli upgradovat na nový kufr.

V případě, že je kufr stále v dobrém stavu a plně funkční, můžete zvážit jeho darování na charitu. Pro poškozené kufry je budete muset odvést na blízkou skládku nebo do recyklačního centra.

Důležité: Ve většině zemí není možné recyklovat kufr spolu s jiným domácím odpadem. V závislosti na vaší zemi může být k dispozici speciální sběr pro objemný odpad.

V některých případech je také možné vrátit kufr přímo značce k likvidaci. Pokud vaše značka nabízí takovou službu, laskavě zkontrolujte webové stránky značky.

Jaké opravy mohu provést sám a pro jaké opravy bych měl vyhledat odbornou pomoc?

To, zda si můžete kufr opravit sami, nebo zda byste měli vyhledat odbornou pomoc od společnosti zabývající se opravou zavazadel, závisí na typu opravy, kterou chcete provést, a na typu zavazadla, které vlastníte.

U kufrů, kde jsou komponenty připevněny k plášti pomocí šroubů (viditelných zevnitř po otevření údržbového zipu), většinu oprav můžete provést sami doma s příslušnými náhradními díly. To obvykle zahrnuje komponenty jako Kolečka, zámky, madla (pouze tvrdé kufry) a madlo vozíku.

U kufrů, které používají nýty (malé kovové šrouby, které mají obvykle zaoblenou hlavu viditelnou na vnější straně kufru) k připevnění komponent k kufru, je oprava komplikovanější. Takové opravy vyžadují odstranění nýtů pomocí vrtačky, výměnu náhradních dílů a vložení nových kovových nebo plastových nýtů. Protože tyto typy oprav vyžadují specializované vybavení, měly by být prováděny v profesionálních opravárenských dílnách. Náš tým opravárenských služeb vám může poskytnout doporučení, pokud hledáte dílnu, která vám může v takových případech pomoci.

Opravy zahrnující táhla zipů vyžadují určitou míru jemnosti, aby nedošlo k poškození běžce zipu. Pro jiné opravy zipů, např. pokud je Stahovák Zipu oddělen od řetězu zipu, budete muset navštívit profesionální opravnu. Dále pro jakékoli opravy, které vyžadují šití, doporučujeme kontaktovat opravnu, aby nedošlo k úrazům.

Jaké nástroje a díly potřebuji k provedení opravy?

V případě, že jsou náhradní díly vašeho kufru připevněny pomocí šroubů, vše, co potřebujete k opravě, je odpovídající šroubovák. V závislosti na komponentu, který chcete vyměnit, můžete potřebovat několik různých velikostí šroubováků. Pro výměnu táhel zipů mohou být také potřeba kleště a nůž. Naše návody na opravy vám poskytnou podrobné pokyny, jak opravu provést a jaké nástroje potřebujete pro každou opravu.

Nejdůležitější jsou však odpovídající náhradní díly. K tomu je nezbytné, abyste našli náhradní díly, které přesně odpovídají vašemu kufru. Jelikož jsou náhradní díly pro kufry přizpůsobeny pro každý model, bohužel neexistují žádné univerzálně použitelné Kolečka. Pro mnoho modelů můžete najít odpovídající náhradní díly na suitcase.repair jednoduše vyhledáním čísla modelu vašeho kufru . Alternativně můžete zkusit kontaktovat značku, od které jste položku zakoupili, a zjistit, zda jsou náhradní díly stále k dispozici.

Jak dlouho trvá oprava?

Jednoduché opravy, které lze provést doma, např. výměna Kolečka (pokud je Kolečka připevněna pomocí šroubů), mohou být provedeny za pouhých 5 minut. Složitější opravy, jako je výměna Teleskopická Rukojeť, mohou trvat 15-20 minut. Naše návody na opravy vám poskytnou podrobné pokyny, jak opravu provést, a odhadovaný čas, který potřebujete k provedení opravy.

Opravy prováděné profesionálními opravárenskými dílnami mohou trvat až 1-2 týdny nebo i déle v závislosti na jejich aktuální pracovní zátěži. Uvědomte si také, že může být nutné zaslat položku balíkem poskytovateli opravárenských služeb.

Co mohu dělat, pokud pro můj kufr již nejsou k dispozici náhradní díly?

U položek, pro které již nejsou k dispozici náhradní díly od samotné značky nebo profesionálních prodejců náhradních dílů, jako je suitcase.repair, bude velmi obtížné najít odpovídající díly. Jelikož budete možná muset vyzkoušet mnoho různých dílů, abyste našli odpovídající náhradní díl, náklady mohou snadno přesáhnout cenu nové položky.

V takových případech můžete zkusit zakoupit poškozený nebo neporušený kufr, který je identický s vaším, na platformách jako eBay nebo jiných platformách pro inzerci a vzít náhradní díly z tohoto druhého kufru k opravě vaší položky.

Závěr
Oprava vašeho kufru by měla být ve většině případů vaší první volbou. Pouze u starších položek nebo položek s několika poškozeními byste měli zvážit přímý upgrade na novější položku. Když zjistíte poškození na vašem kufru, měli byste vždy dbát na to, abyste takové poškození okamžitě nahlásili přepravci (pokud je to relevantní), aby se předešlo placení za poškození z vaší kapsy. Provádění opravy je ve většině případů velmi jednoduché s odpovídajícími náhradními díly. Na suitcase.repair najdete odpovídající náhradní díly pro mnoho různých produktů, stejně jako odpovídající návody na opravy a nástroje. U určitých složitějších oprav se doporučuje navštívit profesionální opravnu, aby se předešlo zraněním a zajistilo, že nepoškodíte kufr.